Wat is VR? – 7 vragen over virtual reality!

VR virtual reality - facebook1. Wat is virtual reality?

Virtual reality (VR) is een technologie die voor het eerst opkwam in de jaren ’70. Sinds 2014 is de technologie opnieuw aan het opkomen door de succesvolle kickstarter-campagne van de Oculus Rift. De verwachting is dat VR over enkele jaren niet meer weg te denken is in het alledaagse leven.

Virtual reality is een techniek waardoor mensen zich in een virtuele wereld wanen. De hersenen worden gefopt door middel van twee beeldschermen en vloeiende tracking van de hoofdbewegingen. Hierdoor gelooft de gebruiker dat hij zich in een virtuele wereld bevindt. Met een VR-bril (headmount display – HMD) kunnen mensen de virtuele wereld betreden. Deze technologie is nu betaalbaar geworden voor de massa. Bedrijven over de hele wereld zijn bezig met interessante toepassingen.vr-goggles

  1. Hoe overweldigend is een virtual reality ervaring?

De impact van een virtual reality ervaring kun je eigenlijk alleen begrijpen door het te ervaren. Pas wanneer je de VR-bril opzet beleef je de virtuele wereld en geloven jouw hersenen dat jij daadwerkelijk in die wereld bent. Deze ervaring van aanwezigheid noemen ze ‘immersion’ of ‘presence’.

Dat virtual reality overweldigend is maakte ook Matthijs van Nieuwkerk in 2014 mee toen hij tijdens De Wereld Draait Door letterlijk door zijn knieën zakte bij een rollercoaster demonstratie. Virtual reality voelt zo echt dat jouw lichaam zelfs fysiek reageert op krachten die in werkelijkheid niet bestaan.

 

Meer eerste ervaringen met virtual reality zijn hier te zien: https://www.youtube.com/watch?v=vtCS4nb04SQ

  1. Wat heb je nodig om gebruik te maken van VR?

Er zijn op dit moment grofweg twee manieren om gebruik te maken van virtual reality, namelijk via een krachtige PC of met jouw mobiele telefoon. Voor beide platformen zijn verschillende VR-brillen op de markt gebracht.

vr-googles-overzicht

 

VR met de PC en consoles

De drie bekendste VR-brillen binnen dit genre zijn de Oculus Rift, HTC Vive en Playstation VR. Zij hebben een krachtige PC of game console nodig om de virtuele wereld te kunnen draaien. Het voorbeeld van deze VR-brillen is dat zij beschikken over hand-controllers zodat je in staat bent om spullen in de virtuele wereld op te pakken. Daarnaast kun je bij de HTC Vive ook daadwerkelijk door de virtuele wereld lopen. Dit zorgt voor een extra mate van ‘presence’ waardoor de ervaringen levensecht voelen. Het nadeel van VR met een PC of console is dat de verkoopprijs nog behoorlijk hoog ligt.

VR met de smartphones

Om gebruik te maken van VR met de smartphone heb je een bril nodig waar je jouw smartphone in kunt schuiven. De bekendste VR-bril is de Gear VR van Samsung. Hiervan zijn er al enkele miljoenen verkocht. Het voordeel van mobiele VR is dat het makkelijk en toegankelijk is. Een nadeel is dat de grafische rekenkracht van smartphones het nog niet toelaat om veel interactie in de virtuele wereld te hebben. Door de toegankelijkheid van mobiele VR is de verwachting wel dat deze vorm van VR het meeste potentie biedt voor bedrijven en ontwikkelaars.

vr-hand-controllers

  1. Kan VR wel sociaal zijn met zo’n afgesloten skibril op?

Een van de meest gehoorde argumenten dat virtual reality nooit volwassen zal worden is het feit dat je afgesloten bent van de realiteit; het is niet sociaal. Echter, in de virtuele wereld is sociale interactie juist een van de USP’s, ook wel Social VR genoemd. Tientallen bedrijven zijn virtuele werelden aan het bouwen die juist om sociale interactie draaien. Facebook bijvoorbeeld liet onlangs een demo zien van hun nieuwe platform:

 

Sociale interacties in virtual reality zijn bijna net zo krachtig als interacties in het echte leven. Met name in het onderwijs kan dit een belangrijke rol gaan spelen. Studenten kunnen samen een product ontwikkelen, brainstormen of een bezoek brengen aan historische locaties.

Social VR is om deze redenen een trend die volgens VR Consultancy belangrijk is om in de gaten te houden.

  1. Is VR vooral voor games en spelletjes?

Ondanks dat virtual reality via de gamewereld bekend is geworden, zijn de toepassingen van virtual reality allesbehalve alleen spelletjes. Omdat de ervaring zo levensecht is wordt virtual reality op dit moment veel gebruikt in de medische wereld om bijvoorbeeld mensen te behandelen voor fobieën en angststoornissen. Andere toepassingen zijn te vinden in onderwijs, retail, makelaardij of door bouwbedrijven.

In dit nieuwbericht vind je een paar voorbeelden van virtual reality toepassingen.

De killler-app voor virtual reality is nog niet ontwikkeld en net zoals bij de smartphone weten we nog niet welke toepassingen er allemaal te bedenken zijn. Dit is een reden om de ontwikkelingen goed in de gaten te houden.

  1. Welke grote ontwikkelingen kunnen we in 2017 verwachten?

In 2016 is virtual reality toegankelijk geworden voor de consument en bedrijven zijn voornamelijk aan het experimenteren met de mogelijkheden. In 2017 gaan deze experimenten door en kunnen we veel verrassende toepassingen verwachten. De experimenten gaan vooral aantonen waarvoor VR geschikt is en waarvoor niet.

Op het gebied van hardware ontwikkelingen kunnen we de grootste ontwikkelingen verwachten. Microsoft komt in 2017 met een pallet aan verschillende VR-toepassingen en -brillen voor een betaalbare prijs. Paint voor VR is er een van.

vr-microsoft

Verder zullen we VR-brillen gaan zien die gebruik maken van ‘inside-out-tracking’. Dit betekent dat de VR-bril de exacte locatie van de bril in de ruimte weet waardoor je eindeloos door de virtuele wereld kunt lopen (zonder extra hardware). Bovendien gaat de ontwikkeling van de mobiele VR een vlucht nemen. Hierdoor zullen steeds meer mensen toegang hebben tot virtual reality.

  1. Welke toepassingen/apps kunnen we in de toekomst verwachten?

Het is lastig in te schatten welke toepassingen in de toekomst belangrijk gaan worden voor virtual reality. Social VR is een belangrijke subgroep. Op dit moment zijn zelfs enkele partijen bezig om technologie te ontwikkelen waardoor alle virtual reality apps een sociale dimensie krijgen (http://www.plutovr.com/).

In de nabije toekomst zullen we in de volgende genres interessante toepassingen kunnen verwachten:

– Apps voor het showcasen van producten of gebouwen voordat er geproduceerd gaat worden.
– Apps in de medische wereld, veel meer toepassingen voor specifieke stoornissen.
– Toepassingen om eenzaamheid tegen te gaan bij bijvoorbeeld bij ouderen of mindervaliden.
– Toepassingen om te communiceren en samen te ontwikkelen, alternatieven voor bijvoorbeeld Skype of Whatsapp.

Daarnaast zijn er veel ontwikkelingen te verwachten voor de komende twee jaar, lees deze ontwikkelingen hier. 

 

Volg VR Consultancy op Twitter, Facebook of Linkedin om vaker berichten te ontvangen over nieuwe toepassingen!

 

Facebooktwitterlinkedinmail Deel deze informatie...

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *